понеделник, 28 март 2022 г.

Бонбони със сушени кайсии, орехи и глазура от черен шоколад

Тези бонбони са прекрасни - много вкусни, мноооого полезни, много лесно се правят и могат да се хапват и по време на пости. На външен вид са доста атрактивни и по мои наблюдения всички, които са ги опитали, ги харесват. :-)

Приличат на малки таралежчета и са добър начин да накарате и малчовците да ядат полезни бонбони :-)


Ето и рецептата:
Продукти:
  • 15-20 бр. сушени кайсии
  • 100 гр. орехи (за напълване в кайсиите и за смесване с шоколада)
  • 100 гр. черен шоколад или кувертюр (моят е купен от Лидъл)
  • 1 ч.л. олио

Начин на приготвяне

Разрязваме сушените кайсии на две, като се съобразяваме с размера им. Големите кайсии ги режем през средата (във всяка половинка се слага орех), а на по-малките - режем само връхчето, така че да може да се напълни кайсийката с орех (по-долу на снимката може да се види нагледно как става).
Пълним всяко парче кайсия с 1/4 от ореха или с няколко малки парченца. Притискаме кайсийката така, че да се затвори от отворения край. Приготвяме всички кайсийки и ги оставяме настрани докато разтопим шоколада.


Останалите орехи се нарязват на дребни парченца с нож. Разтапяме 2/3 от шоколада в купа на водна баня. Снемаме купата от водната баня, за да спре да се разтопява шоколадът.  Прибавяме 1/3 от твърдия шоколад в разтопения и бъркаме докато тази 1/3 се разтопи и всичко стане една гладка хомогенна смес.
Към шоколада се прибавят нарязаните на дребно орехи и олиото. Разбърква се. В тази смес се потапя всяка една от пълнените кайсийки. По нея полепват шоколад и дребни парченца орех. Изваждате я на хартия за печене и ако някъде е останало без орехче добавяте го допълнително от шоколадовата смес, така че бонбонката да стане със сравнително симетричен външен вид. След като шоколадът се втвърди са готови за консумация.

Да ви е сладко!Няма коментари:

Публикуване на коментар