понеделник, 28 март 2022 г.

Бонбони със сушени кайсии и кокос

 Ето, че помъдрях с още една годинка!  

С голямо удоволствие направих няколко вида бонбони, за да почерпя по случай празника си. 

Надявам се рецептата за тези бонбони да ви вдъхнови ... да подслади и усмихне ежедневието ви.


Ето и рецептата:

Продукти:
  • 200 гр. сушени кайсии
  • 200 гр. кокосово брашно или кокосови стърготини
  • 1 кутия кондензирано мляко
  • 150 мл. течна сметана
  • 100 мл. прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • За глазурата на бонбоните - 200 гр. бял шоколад (може и повече, но първоначално стопете само 1 шоколад)

Начин на приготвяне

Смиламе с блендер кайсиите до ситни трохички. В широк тиган слагаме всички съставки (кайсиите, кокосовото брашно, кондензираното мляко, сметаната, млякото и жълтъците). Жълтъците може да прецедите през сито, за да отстраните ципите.  Много добре разбъркваме всички съставки и слагаме тигана на котлона. Започваме да готвим сместа, като непрекъснато бъркаме, за да не залепне на дъното.  Тиганът трябва да е по-широк, за да може сместа да се разбърква спокойно. Готвим докато сместа се превърне в гъста лепкава смес. Разстиламе я върху широка тава и я покриваме с домакинско фолио. Оставяме сместа да изстине. 
 

След като сместа изстине добре, започваме да оформяме топчетата за бонбоните. В случая бонбоните ги направих кръгли, но може да ги направите елипсовидни или да използвате специални бонбонени форми. Преди да започна да овалвам бонбоните в шоколадената глазура ги слагам в камерата за 15-20 минути. Това много помага, за да не се разпаднат докато ги потапяте в разтопения шоколад.
За да се темперира шоколадът правя следното - разтапям на водна баня 2/3 от шоколада, след което махам купата от съда, в който е водата. Прибавям 1/3 от твърдия шоколад в разтопения и бъркам докато тази 1/3 се разтопи и всичко стане една гладка хомогенна смес. Всеки бонбон се потапя в разтопения шоколад, изтръсква се и се слага на кухненска хартия, за да изстине.
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар