петък, 1 април 2022 г.

Домашни бонбони "Сезони" с горски ягоди и глазура от бял шоколад

Ами, това са Бонбоните - с главно "Б" - бонбони "Сезони".
Любими на малки и големи. Мекички, сочни, с нежен пълнеж, който се разлива в устата и я изпълва с вкус. 


Ето и рецептата:
Продукти:
  • 200 гр.  бял шоколад или кувертюр (купувам ги от Лидъл). Разбира се, ако искате, може да сложите черен или млечен шоколад
  • Ягодово-сметаново-шоколаден крем (за пълнежа)*
  • Сладко от горски ягоди (може всякакво сладко)
  • Търпение и свободен поне час и половина :-)

Начин на приготвяне

Шоколадът се разтапя в купа на водна баня. За да го темперираме първо разтапяме 2/3 от шоколада и след като махнем купата от съда, в който ври водата, прибавяме 1/3 от твърдия шоколад и бъркаме докато всичко стане една гладка хомогенна смес.
С разтопения шоколад пълним формичките за бонбони. Лесният начин е да сипем малко шоколад на дъното на всяка формичка и след това да го разнесем нагоре по стените на формите с четчица. Трудният начин е да напълним цялата форма, да я тръснем няколко пъти и да я обърнем върху решетка, за да изтече излишният шоколад. И това се прави два пъти. Виждала съм професионалните сладкари да го правят по втория начин. Но за него са нужни решетка, широк съд за събиране излишния шоколад и добра практика.
След като се убедите, че дъното и стените на формичките са покрити добре със шоколад, е време за пълнежа. В случая кремът, който използвах е с ягодово сладко. Рецептата е най-отдолу*. Моля, имайте предвид, че по тази рецепта става доста крем - обикновено я използвам за френски макарони. Но, може да намалите съставките, или излишният крем да го сложите в добре затворена кутия и да го замразите за когато ви потрябва.

 

С малка лъжичка слагам крем на дъното на формичката, после по една горска ягодка. След това затварям формичките с разтопен шоколад. Оставям формичките в хладилника, докато съм абсолютно сигурна, че шоколадът е добре стегнал - поне 20 минути. След което ги изваждам от формичките. 
Да ви е сладко!
Крем с бял шоколад
Продукти:
  • 200 гр. бял шоколад
  • 200 гр. сметана от животински произход
  • плодове - череши или ягоди, сварени в захарен сироп (или готово сладко) и пасирани 
Начин на приготвяне на крема:
Сметаната се слага в тенджера на котлона, заедно със сварените и пасирани плодове. След като се загрее в нея се изсипва белият шоколад. Бърка се докато се разтопи. Сместа се прибира в хладилника, за да стегне. Става кремообразна и нежна като текстура. 


------

Няма коментари:

Публикуване на коментар