Здравейте!
Днес ще ви представя една от най-известните торти - торта Павлова. Тортата е била направена специално за руската балерина Анна Павлова и има вече близо 100-годишна история. Тортата е много вкусна, лека, въздушна и напълно заслужава да носи името на балерина. Направата й е сравнително лесна, но трябва да си предвидите над 2 часа за печене на блата.
Днес ще ви представя една от най-известните торти - торта Павлова. Тортата е била направена специално за руската балерина Анна Павлова и има вече близо 100-годишна история. Тортата е много вкусна, лека, въздушна и напълно заслужава да носи името на балерина. Направата й е сравнително лесна, но трябва да си предвидите над 2 часа за печене на блата.
Продукти:
За целувчения блат:
За целувчения блат:
- 4 белтъка от големи яйца на стайна температура
- 220 гр. захар
- 1 и 1/2 ч.л. нишесте
- 1 ч.л. лимонов сок
- щипка сол
За сметановия крем:
- 300 гр. студена течна сметана с висока масленост или 300 гр. маскарпоне
- 2 с.л. пудра захар
- 100-150 гр. от плодовете, с които ще украсявате тортата
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. лимонов сок
Плодове според сезона - измити и изсушени върху кухненска хартия. Най-красиво става с ягоди, малини, боровинки.
Начин на приготвяне:
Разбивате белтъците на сняг, като постепенно добавяте от захарта. Първоначално разбивате на ниска степен, след което включвате миксера на максимална скорост. Белтъците се бият докато се получи много гъста и гладка смес. За да проверите дали сместа е достатъчно добре разбита, извадете бъркалките и ако по тях останат твърди и остри връхчета значи сместа е готова.
Пригответе си хартия за печене, като от долната страна с капак или с форма за торта очертайте кръг с диаметър 20-22 см. Включете фурната на 170 градуса.
Сложете малко от целувчената смес в 4-те края на тавата, за да може хартията за печене да се залепи и да не мърда.
С лъжица поставете от целувчената смес върху хартията за печете, като внимателно я разстилате
в очертанията на кръга. Блатът трябва да е висок около 1,5-2 см.
в очертанията на кръга. Блатът трябва да е висок около 1,5-2 см.
Със шприц или лъжица направете борд от останалата смес, така че да се получи нещо като кладенче.
Идеята е след опичане това кладенче да може да се напълни с крем.
Блатът се пече на три етапа:
1) Слагате го във фурната, загрята на 170 за 2-3 мин.
1) Слагате го във фурната, загрята на 170 за 2-3 мин.
2) Намаляте фурната на 110 градуса и така се пече 1 час и половина.
3) Изключвате фурната и оставяте блата в нея до пълното му изстиване.
Докато блатът се пече, може да си приготвите топинга и сметановия крем.
Топинг: Намачкайте плодовете за топинга с вилица и ги сложете в тенджера. Прибавете към тях лимона и захарта. Сложете всичко на котлона. Тази смес трябва да поври докато плодовете омекнат и захарта се разтвори. След което я прецедете (за да стане бистър топинга) и оставете да изстине.
Крем: Разбива се сметаната с миксер - първо на бавна, после на по-висока степен. Добавя се пудрата захар и сместа се разбива докато се втвърди. Ако не сте сигурни, че ще успеете да направите това, по-добре използвайте маскарпоне. Не се изкушавайте да използвате заквасена сметана, къй като в нея има суроватка и тортата ви ще се разводни.
След като блатът ви изстине напълно, внимателно го отделете от хартията. Блатът е много крехък и може да се разчупи. Изсипете крема в средата му. Разстелете го с лъжица като внимавате да не излизате извън ръба на блата. Отгоре изсипете топинга и поръсете пръски от него и отстрани на блата. И накрая - подредете плодове върху тортата каквито ви харесват и както ви харесва.
Може да направите блата предишния ден. Ако искате блатът ви да остане хрупкав, тортата трябва да се сглоби малко преди сервирането. Но и да омекне пак си остава изключително вкусен. А за по-интересно може вместо една голяма торта да направите няколко малки тортички. В този случай времето за печене се намаля, за да не потъмнее белтъчената смес.
Да ви е сладко!
Много подробно видео за това как се прави тези торта има на канала на Вкусно у Вали.
Няма коментари:
Публикуване на коментар