понеделник, 1 юни 2020 г.

Кашкавалки с кефир

Здравейте,
Днес ще ви представя Кашкавалки или питки с кашкавал. Това е една много бърза, лесна и приятна закуска.  
По-особеното при днешната рецепта е, че питките са направени с кефир. Всеки, който си прави кефир у дома знае, че понякога остава доста кефир. Е, това е една чудесна рецепта за оползотворяване на кефира.
Оригиналната рецепта за Кашкавалките е с кисело мляко, но и с кефир стават прекрасни и много вкусни.

Надявам се да ви харесат.


Продукти:
  •  около 550 гр. пресято бяло брашно (може и малко повече, ако кефирът е по-рядък)
  •  500 мл. кефир (кефирът може да е на няколко дни, това че е кисел не пречи на вкуса на питките)
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • с.л. сода за хляб
  • 50-60 гр. масло (твърдо от хладилник)
  • 200 гр. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Изсипвате кефира в по-голяма купа. В него поставяте содата, за да може да се разбърка добре и да се "загаси". Така при печене тестото се надува равномерно и се неутрализира мирисът на сода. Прибавете захарта и солта и разбъркайте сместа добре. Брашното се прибавя като го пресявате направо в купата с кефир. Всичко се обърква добре - първо с лъжица, а после с ръка. Тестото става меко и лепкаво. Така, както ви е изцапана ръката откъсвате от тестото парче и го поставяте върху намазана с олио (масло) или покрита с хартия тава. Най-удобро е да направите 9 топки/питки. 




В средата на всяка топка/питка поставяте по едно малко парче твърдо масло. Настъргвате кашвала върху питките. 
Печете във фурна на 180 градуса до готовност - докато придобият златисто-кафеникав загар. 
Кашкавалът се запича и става хрупкав.


Много вкусно става когато разделие питката на две и в средата поставите някакъв колбас или филе. 
На снимката Кашкавалките са сервирани с чаша кефир - приятно и здравословно питие.

Успех и да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар