петък, 12 юни 2020 г.

Бухти и пърленки на тиган с кефир

Привет!
Кефирът пак е на дневен ред. Всеки ден правя по два големи буркана кефир. И тъй като не успяваме да изпием всичко се опитвам да го оползотворя като правя различни вкусотии.

Ето днешния експеримент - бухти и пърленки. Правят се от едно и също тесто. Станаха изключително вкусни. Пълнените пърленки ми харесаха повече :-)




Продукти:

За замесване на тестото
  • около 500 гр. пресято бяло брашно (за доомесването ще трябва допълнително брашно)
  • 300 мл. кефир 
  • 1 яйце
  • 30 мл. олио
  • 1 ч.л. сол
  • с.л. бакпулвер или с.л.сода за хляб + 1/2  с.л. лимонтозу 
За плънката на пърленките
  • 250-300 гр. извара 
  • 150-200 гр. настърган кашкавал
  • 1/2 връзка магданоз нарязан на ситно
  • 2 с.л. олио
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Кефирът се изсипва в купа. Към него се прибавят яйцето, солта и олиото. Всички тези съставки се разбъркват добре. 
В купата с кефира се прибавя брашното, като се пресява заедно с бакпулвера направо в кефира. 
Замесвате тестото в купата. Когато цялото брашно се усвои изсипвате, тестото върху масата (или там където ще го месите). Тестото не бива да е много меко, за да може после да го разточите лесно. Докато го месите, за да не залепва на плота, добавете брашно. 


Така омесеното еластично тесто се оставя да "почине" завито с фолио поне 15-20 минути (горе-долу толкова време отнема да приготвите плънката за пърленките). Ако пропуснете тази процедура докато точите тестото, то ще се "връща" и ще ви отнеме време, докато разточите корите на тънко.



Тестото се разделя на 24 топки.
Приготвяне на пърленките: Докато тестото "почива" се приготвя плънката - разбъркват се добре изварата, настърганият кашкавал, олиото, магданозът, солта и черния пипер. 
 Всяка топка се разточва на тънка кора - 13-15 см. В единия край се слага от плънката и кората се сгъва на две (да стане като полумесец) като се притиска в краищата. Внимавайте да не разкъсате кората, защото при пържене плънката ще се изсипе. Не се притеснявайте, ако не успеете да разточите много тънко тесто - пак ще се изпържи и пак ще е много вкусно.

Пърленките поръсете с брашно, за да не залепват една върху друга, но когато започнете
да ги пържите, това брашно трябва да се изтупа, за да не загори олиото. Пържат се в олио до златисто, след което се оставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от олиото. 
Бихте могли да замените тази плънка с друга, която би била повече по вкуса ви. Например - спанак и сирене (но спанакът предварително трябва да се задуши, за да излезе водата му) или шунка и кашкавал.

Приготвяне на бухтите: Правят се от същите топчета, от които и пърленките като ги разточвате на кора с височина около 1 см. и диаметър 7-8 см. Те стават много по-дебели от пърленките. В сердата на бухтите с нож се правят по два-три разреза, за да може при пържене да влиза олио през тях и бухтите да се изпържат равномерно. Пържат се до златисто и се поставят върху кухненска хартия.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар