Привет!
Ето днешния експеримент - бухти и пърленки. Правят се от едно и също тесто. Станаха изключително вкусни. Пълнените пърленки ми харесаха повече :-)
Начин на приготвяне:
Кефирът се изсипва в купа. Към него се прибавят яйцето, солта и олиото. Всички тези съставки се разбъркват добре.
Кефирът пак е на дневен ред. Всеки ден правя по два големи буркана кефир. И тъй като не успяваме да изпием всичко се опитвам да го оползотворя като правя различни вкусотии.
Ето днешния експеримент - бухти и пърленки. Правят се от едно и също тесто. Станаха изключително вкусни. Пълнените пърленки ми харесаха повече :-)
Продукти:
За замесване на тестото
За замесване на тестото
- около 500 гр. пресято бяло брашно (за доомесването ще трябва допълнително брашно)
- 300 мл. кефир
- 1 яйце
- 30 мл. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. бакпулвер или 1 с.л.сода за хляб + 1/2 с.л. лимонтозу
За плънката на пърленките
- 250-300 гр. извара
- 150-200 гр. настърган кашкавал
- 1/2 връзка магданоз нарязан на ситно
- 2 с.л. олио
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кефирът се изсипва в купа. Към него се прибавят яйцето, солта и олиото. Всички тези съставки се разбъркват добре.
В купата с кефира се прибавя брашното, като се пресява заедно с бакпулвера направо в кефира.
Замесвате тестото в купата. Когато цялото брашно се усвои изсипвате, тестото върху масата (или там където ще го месите). Тестото не бива да е много меко, за да може после да го разточите лесно. Докато го месите, за да не залепва на плота, добавете брашно.
Замесвате тестото в купата. Когато цялото брашно се усвои изсипвате, тестото върху масата (или там където ще го месите). Тестото не бива да е много меко, за да може после да го разточите лесно. Докато го месите, за да не залепва на плота, добавете брашно.
Така омесеното еластично тесто се оставя да "почине" завито с фолио поне 15-20 минути (горе-долу толкова време отнема да приготвите плънката за пърленките). Ако пропуснете тази процедура докато точите тестото, то ще се "връща" и ще ви отнеме време, докато разточите корите на тънко.
Тестото се разделя на 24 топки.
Приготвяне на пърленките: Докато тестото "почива" се приготвя плънката - разбъркват се добре изварата, настърганият кашкавал, олиото, магданозът, солта и черния пипер.
Всяка топка се разточва на тънка кора - 13-15 см. В единия край се слага от плънката и кората се сгъва на две (да стане като полумесец) като се притиска в краищата. Внимавайте да не разкъсате кората, защото при пържене плънката ще се изсипе. Не се притеснявайте, ако не успеете да разточите много тънко тесто - пак ще се изпържи и пак ще е много вкусно.
Пърленките поръсете с брашно, за да не залепват една върху друга, но когато започнете
да ги пържите, това брашно трябва да се изтупа, за да не загори олиото. Пържат се в олио до златисто, след което се оставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от олиото.
да ги пържите, това брашно трябва да се изтупа, за да не загори олиото. Пържат се в олио до златисто, след което се оставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от олиото.
Бихте могли да замените тази плънка с друга, която би била повече по вкуса ви. Например - спанак и сирене (но спанакът предварително трябва да се задуши, за да излезе водата му) или шунка и кашкавал.
Приготвяне на бухтите: Правят се от същите топчета, от които и пърленките като ги разточвате на кора с височина около 1 см. и диаметър 7-8 см. Те стават много по-дебели от пърленките. В сердата на бухтите с нож се правят по два-три разреза, за да може при пържене да влиза олио през тях и бухтите да се изпържат равномерно. Пържат се до златисто и се поставят върху кухненска хартия.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар