вторник, 31 май 2022 г.

Шоколадови трюфели с бадемова сърцевина

Здравейте! 

Днес ще направим бонбони "Шоколадови трюфели с бадемова сърцевина". 
Това са чудесни бонбони, с изискан и силно шоколадов вкус. Шоколадовата сърцевина е с гладка консистенция, а соленият печен бадем носи хрупкава изненада и чудесно балансира вкуса.

Ето и рецептата:

Продукти:
  • 250 гр. подсладено кондензирано мляко
  • 80 мл. заквасена сметана
  • 100 гр. тъмен шоколад
  • 40 гр. какао
  • 50 гр. солени печени бадеми, нарязан на парчета
  • 100 гр. черен шоколад за глазурата
  • 30 гр. разтопен бял шоколад за декорацията 
Начин на приготвяне

В дълбок тиган слагаме всички съставки (кондензираното мляко, сметаната, какаото и нарязаният на дребно шоколад). Разбъркваме всичко и слагаме тигана на котлона. Котлонът трябва да е включен на средна степен, не се изкушавайте да го увеличите, защото сместа много бързо ще загори. Започваме да готвим сместа, като непрекъснато бъркаме, за да не залепне на дъното. Когато сместа се сгъсти и започне да се отделя на топка от тигана - тогава вече е готова и можем да я дръпнем от котлона - това отнема около 5-10 минути интензивно бъркане. 




Разстиламе сместа в равна чиния и я покриваме с фолио. Оставяме я да изстине. След като изстине до стайна температура я слагаме и в хладилника за около час, за да стегне още по-добре. Изваждаме сместа от хладилника и правим малки топчета. Сместа е доста лепкава - това не трябва да ви притеснява - точно тази консистенция носи кадифения вкус. При оформянето на топчето в средата се поставя по 1/4 бадем. Топчетата се овалват между ръцете, за да се загладят добре и се слагат в камерата. 
За да приготвим шоколадовата глазура разтопяваме на водна баня 2/3 от шоколада в купа, дърпаме купата от котлона и прибавяме останалата 1/3, като бъркаме интензивно. Така шоколадът се темперира. Потапяме всяко едно от топчетата в разтопения шоколад и го поставяме върху хартия за печене. След като покрием всички топчета с шоколадова глазура си разтапяме от белия шоколад. Правим малка фунийка от хартия за печене, пълним я с бял разтопен шоколад и с него декорираме бонбоните. Докато декорацията е още течна поставяме отгоре нарязани на ситно солени бадеми. 




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар