Днес ще споделя с вас една рецепта за погача, която открих в интернет. Рецептата е много сполучлива, а и както може да видите от снимките, погачата става доста голяма (13-14 см. на височина и 33 см. ширина). Би била чудесен подарък за всеки празник - Нова година или кръщене. А ако искате да впечатлите гостите си с домакинските си способности - това е вашата погача. Направих я за рождения ден на моята майка и всички много я харесаха.
Продукти:
Продукти:
- 1 кг. брашно и 200-300 гр. допълнително брашно за замесването
- 5 яйца (4 се слагат в брашното, а 1 е за намазване на вече втасалата погача)
- 4 пълни супени лъжици кисело мляко
- 3 супени лъжици олио или масло
- 2 супени лъжици захар,
- 1 супена лъжица сол
- 1 опаковка мая и 1 чаена лъжица отгоре мая, разтворена в топло мляко
- топла вода за замесването - някъде около 500 мл., слага се постепенно
Начин на приготвяне:
Първо
в малко топло мляко разтворете маята докато шупне.
В
купа се разбиват заедно яйцата, киселото мляко и олиото.
В
по-голяма тава се слага брашното, в него се добавят захарта и солта.
Разбърква се.
Прави
се кладенче в брашното и в него се изсипва сместа с разбитите яйца и сместа с
маята. Добавя се и гореща вода, която трябва да затопли сместа. Водата
прибавяте на порции, за да не разредите много тестото.
Тестото
се замесва с "въртене" и когато започне да се отделя от купата
започвате да "удряте" тестото с двете ръце - около 50 пъти. Отново замесете тестото. След това отново "удряте" тестото - пак 50 пъти. Всичко това
много добре е показано във видеото.
Замесва
се тестото и се оставя в голяма тенджера да втаса. Тенджерата с тестото се поставя
върху съд с вряла вода. Това помага за по-бързото втасване.
След
като тестото втаса се разделя на 4 парчета, всяко от които се разточва на кора
с диаметър 23-25 см. Корите с поставят една върху друга като се маже с олио между тях.
Върху най-горната кора не се слага мазнина, за да може да се точи с точилка.
Разточвате голяма кора около 35-40 см. Тази кора разделяте на 16 парчета. Всяко
парче се навива като кроасан и се поставя в голяма намазана с мазнина тава.
Така всички 16 "кроасана" се подреждат в тавата за печене. След това тавата се
слага върху тенджера с гореща вода и следва второто втасване. След като втаса (изпълни тавата)
се намазва с яйце и се поръсва със сусам.
Включете фурната на 200 градуса и след като погачата се зачерви намалете фурната на 150 градуса. Така се пече около час.
Питката става много вкусна, с дебела хрупкава коричка :-)
Да ви е сладко!
А ето и видеото:
Бабата е чудесна. Да е жива и здрава!
Няма коментари:
Публикуване на коментар