петък, 16 юни 2017 г.

Питка розичка

Привет отново,
В този пост ще се опитам да ви представя направата на т.нар. питка-розичка.
Не пропускам да направя тази питка когато се събираме у дома по различни семейни поводи. Рецептата я имам от мноооого години от майката на една моя приятелка (здрасти Танче) и ми е любима. Надявам се да ви хареса.

Продукти:
  •  около 1 кг. пресято бяло брашно
  •  200 мл. вода
  •  300 мл. прясно мляко (общо течността – вода+мляко - трябва да е 500 мл. Случвало ми се е да нямам достатъчно мляко и съм допълвала с вода и питката пак е ставала много хубава)
  •  2-3 с.л. кисело мляко
  • 1 яйца + 1 жълтък за намазване на питката
  • 1 пакетче инстантна мая (обикновено използвам на френската мая от 11 гр.)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 50-60 гр. разтопено масло (за намазване между отделните кори)
  • малко олио за намазване на топките тесто докато втасват.
  • сусам и черен сусам (или нигела) за поръска
Начин на приготвяне:

Започвам с приготвянето на маята. Много е важно да сте сигурни, че маята е добра, защото в противен случай всичките ви усилия ще са напразни. В чаша слагам затоплена вода – около 2/3 (от вече премереното количество) и в нея добавям захарта и сухата мая. Разбърквам и оставям течността да шупне. Ако не втаса, просто започнете отново с друга мая. Брашното (без 3-4 с. лъжици) се пресява в дълбока купа и в средата се прави кладенче. В кладенчето слагате яйцето, киселото мляко и солта. Постепенно в брашното се сипва премерената течност и се бърка. Замесва се тесто, което трябва да е меко и лепкаво. Тестото се разделя на три топки и всяка топка намазвате с олио (това се прави, за да не хване тестото коричка). Тавата се завива с домакинско фолио. Оставя се да втаса на топло място. У дома топлото място е фурната, която съм включила за мъничко преди това на ниска температура - по този начин ускорявам втасването. 


Взима се първата топка и се разточва върху набрашнена повърхност с дебелина 1 см. Намазва се с разтопеното масло. Върху нея се слага втората разточена по същия начин кора. Маже се с масло. Поставя се и последната разточена кора и пак мажем масло. Както са една върху друга корите се навиват на стегнато руло. С ръце се месят върху масата, така че да се изтъни рулото до към 6-7 см. в диаметър. С много остър нож режете парчета от рулото и ги обръщате в намазаната тава, както е показано на картинката – в центъра се поставя най-голямото, а в краищата тези, които са по-малки и неугледни.

Ако знаете колко точно ще са ви гостите, може да направите толкова парчета, но все пак трябва да се позапълни тавата равномерно. Питката се маже с жълтък и се поръсва със сусам и нигела.


Оставете отново да втаса питката поне за 20 мин. 
На снимката може да видите как след втасването питката е запълнила цялата тава.


Питката се пече в умерена фурна до готовност (аз проверявам с клечка за зъби).
След като се опече я напръскайте с малко студена вода и я завийте с кърпа.
Процесът отнема около 3 часа, но не се стряскайте – през повечето време чакаме тестото да втаса. Същинската работа не отнема много време.
Успех и да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар