неделя, 11 юни 2017 г.

Кюнефе/Künefe

Здравейте,
Днес ще ви представя един много вкусен турски десерт – Кюнефе.
За пръв път ядох Кюнефе в турски ресторант - беше изпечено в пещ – невероятно вкусен, ароматен и хрупкав сладкиш! 


Изгледах доста клипове в youtube.com, за да разбера точно как се прави. Точните пропорции за съжаление ми убягнаха, заради непознаването на езика. В Турция десерта се прави в малки алуминиеви панички - като за една порция, но аз мисля, че и моята версия – в голям тиган за няколко човека – си е супер.
Правих няколко експеримента, за да балансирам пропорциите и мисля, че това, което ще ви предложа като рецепта е доста сполучливо.😉

Продукти:

· около 330 гр. суров кадаиф (купувам го от Женския пазар в кутия от 1 кг. Съдържанието на кутията го разделям на три)
· 125 гр. разтопено масло
· 2 топки моцарела или прясно несолено сирене
·  Шам фъстък за поръска
За сиропа:
· 1 ч.ч. захар
· 1 ч.ч. вода
· сокът на половин лимон и малко настъргана кора от лимон
· 1 с.л. сок от портокалов цвят 

Начин на приготвяне:

Прави се сироп от водата и захарта. След като заври се оставя на поври около 5 мин., като се добавят сокът от лимон и портокалов цвят. Точно в този момент кухнята ви започва да ухае невероятно.😄 
Нарязвам с назъбен нож кадаифа, слагам го в купа и го поливам с разтопеното масло (отделям 1-2 чаени лъжички от маслото). С ръка разбърквам кадаифа много добре, така че всяко малко парченце да поеме от маслото.
Отделеното масло се слага направо в тигана и се разтопява. Разделям кадаифа на две и едната част я слагам в тигана, който вече е на котлона, включен на средна степен. Кадаифът трябва да се натисне много плътно. Върху него нареждам нарязаната на парченца моцарела и отгоре поставям останалата част от кадаифа. Всичко пак се натиска (аз го правя с малка купичка). 



С дървена лъжица отделям внимателно кадаифа от стените на тигана, така че  да се заглади – може да видите на снимките как точно се получава. Това се прави, за да е по-лесно при обръщането, а и за да не залепне разтопеното сирене. Кадаифът се пече на умерен огън като наблюдавате краищата. Когато започнат да се зачервяват и започне да ухае на леко препечено, значи кюнефето е готово за обръщане. Поставяте една плоска чиния върху тигана и обръщате кюнефето върху нея. Трябва да работите бързо, за да не се развали формата на кюнефето. След което го приплъзвате обратно в тигана с непечената страна надолу. Не е трудно. Пече се докато покафенее и отдолу. Честно да си призная, ако имам съмнения дали е готово, отново го обръщам в чинията, за да проверя. Ако не е, го връщам отново в тигана. След като хване чудесна препечена коричка и от двете страни, го премествате в подходяща за сервиране чиния с висок борд (или тавичка) и го заливате със сиропа. Поръсвате с ядките отгоре.
В турските клипове го заливат със сироп докато е на котлона в алуминиевите чинийки, но те го сервират и в тях.  



Десертът по принцип се сервира топъл, тогава сиренето е разтопено и е много приятно. 
Но пък и охладен е също много вкусен. Ние у дома го предпочитаме охладен.
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар