Здравейте,
Днес ще ви представя един много вкусен турски десерт – Кюнефе.
За пръв път ядох Кюнефе в турски ресторант - беше изпечено в пещ – невероятно
вкусен, ароматен и хрупкав сладкиш!
Изгледах доста клипове в youtube.com, за да разбера точно как се прави.
Точните пропорции за съжаление ми убягнаха, заради непознаването на езика. В
Турция десерта се прави в малки алуминиеви панички - като за една порция, но аз
мисля, че и моята версия – в голям тиган за няколко човека – си е супер.
Правих няколко експеримента, за да балансирам пропорциите и мисля, че това,
което ще ви предложа като рецепта е доста сполучливо.😉
Продукти:
· около 330
гр. суров кадаиф (купувам го от Женския пазар
в кутия от 1 кг. Съдържанието на кутията го разделям на три)
· 125 гр. разтопено масло
· 2 топки
моцарела или прясно несолено сирене
· Шам фъстък
за поръска
За сиропа:
· 1 ч.ч. захар
· 1 ч.ч. вода
· сокът на
половин лимон и малко настъргана кора от лимон
· 1 с.л. сок
от портокалов цвят
Начин на
приготвяне:
Прави се сироп от водата и захарта. След като заври се оставя на поври
около 5 мин., като се добавят сокът от лимон и портокалов цвят. Точно в този
момент кухнята ви започва да ухае невероятно.😄
Нарязвам с назъбен нож кадаифа, слагам го в купа и го поливам с разтопеното
масло (отделям 1-2 чаени лъжички от маслото). С ръка разбърквам кадаифа много добре,
така че всяко малко парченце да поеме от маслото.
Отделеното масло се слага направо в тигана и се разтопява. Разделям кадаифа на две и
едната част я слагам в тигана, който вече е на котлона, включен на средна
степен. Кадаифът трябва да се натисне много плътно. Върху него нареждам
нарязаната на парченца моцарела и отгоре поставям останалата част от кадаифа.
Всичко пак се натиска (аз го правя с малка купичка).
В турските клипове го заливат със сироп докато е на котлона в алуминиевите чинийки, но те го сервират и в тях.
Десертът по принцип се сервира топъл, тогава сиренето е
разтопено и е много приятно.
Но пък и охладен е също много вкусен. Ние у
дома го предпочитаме охладен.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар