Честит празник Дани!
Желаем ти щастие, късмет и прекрасни пътешествия!
Това са портокалови мъфини
- много вкусни и най-важното (за всеки, който обича да украсява) след изпичане
отгоре остават гладки, а не се разпукват.
Ето и обещаната
рецепта за тези прекрасни портокалови мъфини:
Продукти:
- 2 големи яйца
- 1 ч.ч. захар
- 125 гр. разтопено масло
- 1/2 ч.ч. студено прясно мляко
- 1/2 ч.ч. изцеден портокалов сок
- 1 с.л. бакпулвер
- 2 ч.ч. брашно
- 2 с.л. настъргана портокалова кора
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се
прибавят всички мокри съставки. В отделна купа се разбъркват сухите
съставки. Сухите съставки се прибавят към мокрите и всичко се разбърква добре.
Готовата смес се разпределя в хартиени формички, като се пълнят не повече
от 2/3 от обема.
Една доза е достатъчна, за да се направят около 25 големи мъфина. Формичките в ляво (на снимката по-долу) ги бях напълнила до половината. Предпочитам да ги пълня по-малко, за да съм сигурна, че няма да изляза извън формите. А хартийката, която остава да стърчи я изрязвам с малка ножичка след като се опекат. Много бързо и лесно става.
Рецептата позволява и развихряне на въображението. Може да промените съставките - напр. вместо портокалов сок, може да сложите лимонов сок или кокосово мляко, но пропорциите между сухите и мокрите съставки трябва да останат същите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар