неделя, 31 януари 2016 г.

Торта Гараш

Днес ще ви представя една от най-вкусните домашни торти. Тя е на голяма почит в нашето семейство и когато стане въпрос за това какъв десерт да направя, първото желание винаги е торта Гараш. Вкусна, със силен аромат и много приятна плътна текстура.






За тази торта има много рецепти, ето и моят вариант  :-) 

Продукти:
  • 6 големи яйца
  • 1 ч.ч. пудра захар и 1/2 ч.ч. кристална захар
  • 300 гр. смлени орехи (с орехомелачка, в никакъв случай с блендер) Това е орехомелачката, която използвам
  • 5-6 с.л. какао
  • 250 гр. меко краве масло
  • 1 ванилия
  • 1-2 супени лъжици Нутела (за по интересен вкус, не е задължително да се сложи)
Начин на приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците и се слагат в две отделни купи (достатъчно дълбоки за работа с миксер). Жълтъците се разбиват с миксер, заедно с 1 ч.ч. пудра захар. Към тях се прибавя маслото, какаото и ванилията. Може да добавите 1-2 с.л. Нутела. Всичко се разбива много добре до получаване на гладък блестящ крем. От този крем отделяме 1 ч.ч., която ще използваме за глазура.
Белтъците се разбиват с миксер на сняг, като постепенно към тях се добавя 1/2 ч.ч. кристална захар. Добавят се смлените орехи и се разбъркват бавно със шпатула, за да не спаднат белтъците.


Към първоначалната смес (с жълтъците) постепенно добавяме сместа с белтъците и орехите. Разбърква се със шпатула загребвайки смес от долу и обръщайки я отгоре до получаване на еднородна маса. Получената смес се изсипва в тава покрита с хартия (23-25 см. в диаметър) и се пече на 180 градуса до покафеняване. Не се притеснявайте, ако го позапечете повече – препечената е най-вкусната част.:-)


Блатът трябва да изстине толкова, че да не пари, но все пак да е топъл, така че да се разтопи глазурата. Намазваме го със сместа, която отделихме в началото за глазура. От топлината полека глазурата започва да се разтопява и да попива в блата. Накрая поръсваме с кокосово брашно. 
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар