Днес ще ви представя една от най-вкусните
домашни торти. Тя е на голяма почит в нашето семейство и когато стане въпрос
за това какъв десерт да направя, първото желание винаги е торта Гараш. Вкусна,
със силен аромат и много приятна плътна текстура.
Продукти:
- 6 големи яйца
- 1 ч.ч. пудра захар и 1/2 ч.ч. кристална захар
- 300 гр. смлени орехи (с орехомелачка, в никакъв случай с блендер) Това е орехомелачката, която използвам
- 5-6 с.л. какао
- 250 гр. меко краве масло
- 1 ванилия
- 1-2 супени лъжици Нутела (за по интересен вкус, не е задължително да се сложи)
Отделят се белтъците от жълтъците и се
слагат в две отделни купи (достатъчно
дълбоки за работа с миксер). Жълтъците се
разбиват с миксер, заедно с 1 ч.ч. пудра захар. Към тях се прибавя маслото, какаото и
ванилията. Може да добавите 1-2 с.л. Нутела. Всичко се разбива много добре до получаване на гладък блестящ крем.
От този крем отделяме 1 ч.ч., която ще използваме за глазура.
Белтъците се разбиват с миксер на сняг, като постепенно към тях се добавя 1/2 ч.ч. кристална захар. Добавят се смлените орехи и се разбъркват бавно със шпатула, за да не спаднат белтъците.
Към първоначалната смес (с жълтъците) постепенно добавяме сместа с белтъците и орехите. Разбърква се със шпатула загребвайки смес от долу и обръщайки я отгоре до получаване на
еднородна маса. Получената смес се изсипва в тава покрита с хартия (23-25 см. в диаметър) и
се пече на 180 градуса до покафеняване. Не
се притеснявайте, ако го позапечете повече – препечената е най-вкусната част. :-)
Блатът трябва да изстине толкова, че да не пари, но все пак да е топъл, така че да се разтопи глазурата. Намазваме го със сместа, която
отделихме в началото за глазура. От топлината полека глазурата започва да се разтопява и
да попива в блата. Накрая поръсваме с кокосово брашно.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар