За направата на Френски макарони има много рецепти
и няколко техники – с френски меренг, с италиански меренг (към белтъците се
прибавя врящ захарен сироп) и швейцарски меренг (белтъците се бият на водна
баня).
Правила съм макарони с италиански и с френски
меренг. Моят опит показва, че направените с италиански меренг макарони стават
много по-меки, гладки и топящи се в устата.
Изпробвала съм и няколко рецепти, които се
различават в грамажите и в съотношението белтъци/бадемово брашно/захар. Много
сполучлива е рецептата на Божана от Master Chef, която ще ви представя
днес.
Продукти:
- 200 гр. пудра захар
- 200 гр. бадемово брашно – ситно смляно
- 75 гр. белтъци (за смесване с брашното)
- 75 гр. белтъци (за разбиване на сняг)
- 50 мл. вода
- 200 гр. обикновена захар на кристали
- сладкарска боя – в случая червена
Отделете
белтъците от жълтъците поне два дни преди да започнете да правите макароните.
Белтъците се прибират в хладилника в чаша покрита с фолио, пробито на
две-три места с игла*. В деня когато ще правите макароните извадете
белтъците от хладилника поне два часа преди това – трябва да са със стайна
температура.
Пресейте пудрата захар и бадемовото брашно. Мерките от рецептата трябва да са след като пресеете бадемовото брашно. При мен поне 10-15 гр. остават едри парченца, които заменям със ситно смляни 10-15 гр.Пудрата захар и бадемовото брашно се смесват с първите 75 гр. белтъци докато стане на твърда и лепкава каша. Оставяте я настрани.
В тенджера сложете захарта на кристали и водата
да заврат. Това е моментът в който слагам сладкарската боя във водата.
Единственият недостатък при това оцветяване е, че всички макарони
ще станат в един цвят. Боята може да се прибави и накрая преди да изсипете сместа в поша и да започнете да шприцовате
макароните.
Така ... сложихме водата и захарта да заврат ... следете температурата с готварски термометър и след като водата достигне 105 градуса започнете да разбивате с миксер белтъци. При достигане на температура 118 гр. сиропът се изсипва на тънка струя върху вече разбитите на сняг белтъци и се разбива с миксер. Получава се гъста и лепкава смес, такава, че ако я стиснете между палците си и после отделите пръсти ще останат връхчета – нещо като зъби. Ако връхчетата се стичат бързо надолу значи италианският меренг не се е получил и ... макароните няма да ви се получат добре – гладки и със столче (поличка).
Ако нямате термометър, има едни трик (открих го в интернет), който ще ви помогне да разберете, че врящият сироп вече е готов за изсипване в белтъците. Прави се малка халка на върха на тънка тел ... топвате телта в сиропа и после духате, за да направите балончета като че ли правите балончета от сапунена вода. Когато температурата е точно колкото трябва стават балончета. Аз използвам тази техника, тъй като термометъра ми се развали.
Така разбърканата смес се изсипва в пош. С него
се шприцоват макароните върху хартия за печене. Най-добре предварително
начертайте кръгчетата шахматно. Когато шприцовам броя до три – така макароните стават
сравнително еднакви. След като изразходвате цялото количество от сместа оставате макароните да изсъхнат поне 30 минути.
Дали са
изсъхнали толкова колкото трябва се проверява с пръст - пипате ги и ако пръста
ви не оставя следи значи макароните са готови за печене.
Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 10 до 12
минути (без вентилатор). Не трябва да ги препичате, защото цветът се променя и става по сивкав и
некрасив.
След като опечете всички макарони ги съберете по двойки с еднакъв диаметър.
На едната черупка от двойката сложете крем и поставете другата
черупка отгоре и леко притиснете. Кремът се поставя много лесно, ако сте го изсипали в
пош, но и с лъжичка става. След като напълните и прилепите всички двойки
макарони ги оставете в хладилника в плътно затворена кутия поне за 24 часа.
Така кремът успява да попие в черупките и те поемат от аромата и вкуса
му.
Продукти за крем с бял шоколад:
- 200 гр. бял шоколад
- 200 гр. сметана от животински произход
- череши сварени в захарен сироп и пасирани или готово сладко
Начин на приготвяне на крема:
Сметаната се слага в тенджерка на котлона, заедно със сварените и пасирани плодове. След като се загрее в нея се изсипва белият шоколад. Бърка се докато се разтопи. Сместа се налива в пош и се прибира в хладилника, за да стегне.
* Важно е белтъците да са престояли. Опитвала съм с току що разделени яйца, но за съжаление макароните се напукаха, защото в тях остава много влага.
Няма коментари:
Публикуване на коментар